Verf

Anno 2020 staat het milieu nog meer centraal en veel mensen staan bewuster en duurzamer in het leven. Dit is ook in interieurland al even zichtbaar. Het blijft echter niet bij verduurzaming van gebruiksitems, de verfwereld kon niet achterblijven. Ecologische verf is een product die we steeds meer toegepast zien worden. Door het gebruik van natuurlijke materialen krijgt het toegepaste oppervlak ook een natuurlijke uitstraling. We willen in ons interieur steeds meer warmte i.p.v. de vergrijsde tinten, en wensen het effect van oude muren en dieptewerking waardoor de wanden gaan leven. Het verlangen naar een uitstraling van iets dat al lang mee gaat en een geschiedenis bergt speelt nu meer dan ooit. Door met natuurlijke materialen te werken kan dit effect gecreëerd worden. Dit zijn fijne bijkomstigheden die helemaal in de kleuren-trends van dit jaar passen. Van matte aardetinten naar ton sur ton kleuren, van subtiel naar levendig en van naturel/wit/beige palet naar rode en oranje aardetinten.‘Verf op natuurlijke basis’, dat is natuurlijk waar we eigenlijk met z’n allen voor zouden moeten kiezen! Geen chemicaliën die we inademen en die op welke manier dan ook toch weer in ons milieu eindigen…..om nog maar niet te spreken over de manier waarop de verf gemaakt wordt.

We nemen jullie mee in een paar van onze favoriete merken.

Bauwerk colour
Op nummer 1 het merk Bauwerk Colour. Deze staat op 1 omdat dit merk 98% ecologisch is. Mede opgericht door Bronwyn Riedel, creative director bij Bauwerk. Deze kalkverf is afkomstig uit Australië en wordt natuurvriendelijk geproduceerd. De verf is opgebouwd uit natuurlijke materialen, zoals klei gemengd met mineralen en natuurlijke pigmenten afkomstig van over de hele wereld.
In tegenstelling tot andere vaak gebruikte lage, of nul-‘VOS-verven’** (deze hebben 1 of meerdere giftige chemicaliën nodig om de verf te laten drogen) gaat het productieproces van Bauwerk verven op natuurlijke wijze. Door de kooldioxide uit de lucht te halen hard de verf uit.

**Oplosmiddelhoudende verven voor hout en metaal die vanaf 1 januari 2010 worden geproduceerd mogen niet meer dan 300 gram per liter VOS (vluchtige organische stoffen), ofwel oplosmiddelen, bevatten.


©bauwerkcolour

Tijdens het uitharden van de kalkverf worden er vele kristallen gevormd waardoor een unieke helderheid en kleurdiepte ontstaat. Bauwerk is erin geslaagd om met pigmenten uit de natuur bijna 400 verschillende kleuren te ontwikkelen. De kleuren zijn werkelijk práchtig. Zo zie je maar weer wat er in de natuur te verkrijgen is.

De verven zijn geschikt voor alle metselwerkoppervlakken zoals pleisterwerk en bakstenen. Het wordt afgeraden deze toe te passen op hout zoals deuren en sierlijsten, maar kan wel gebruikt worden op ongelakt multiplex en grenen en is ook voor decoratieve doeleinden zoals ongeverfd tuinmeubilair bruikbaar.
Nog een groot bijkomend voordeel: de verven hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen en werken schimmelwerend, waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor natte ruimtes zoals badkamers.

Het productieproces brengt het milieu geen schade toe en het is niet schadelijk voor onze gezondheid.

Neem hier een kijkje voor de beschikbare kleuren en voor inspiratie foto’s. De keuze is groot en elke kleur heeft verschillende ton sur ton tinten waardoor er voor elke stijl of ruimte een passende tint beschikbaar is. https://www.bauwerkcolour.com/colour-lab

Fairf
Dit is een jong merk van Nederlandse bodem waarbij de naam het al verraad: een eerlijk product. Fairf is namelijk een natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen. De eerste duurzame verf van Nederlandse afkomst. Een positieve, kleurrijke én duurzame samenleving is waar Fairf voor staat. Het merk is van de hand van Laurens van Dort. Hij heeft jaren geleden bijgedragen aan een crowdfundingproject in Rio de Janeiro. In de sloppenwijken werd een fabriek voor duurzame kleuren opgezet met als doel kleuren te maken voor de lokale kunstprojecten en om mensen begeleiding te bieden naar het ondernemerschap.


©Fairfshop.nl

De verf wordt vandaag de dag vervaardigd in een Nederlandse fabriek die volledig draait op zonne-energie. Het product bevat geen parabenen, zware metalen of andere vluchtige organische en schadelijke stoffen en wordt daardoor beschouwd als veilige verf. Tevens voldoet de verf aan de EG-richtlijn voor verfproducten (VOS)

De basis van de verf bestaat voor de helft uit grondstoffen die telkens opnieuw herwonnen kunnen worden en uit kalk, een grondstof die niet giftig is. Ook deze verf wordt gekleurd middels pigment, maar deze pigment is niet biobased. De pigmenten zijn echter wel lood en chromaat-vrij. Het pigment wordt gebonden met de kalk door middel van een bindmiddel van olie dat afkomstig is van gerecycled hout. Fairf mag zich een natuurlijk vriendelijk (of natuur vriendelijk?) product noemen mede door de volgende keurmerken die hen is toegekend:
• het Europese Eco-label
• A+ label voor minimale uitstoot
• USDA biobased certificaat

Fairf is de winnaar van de ASN-Bank wereldprijs 2018, een prijs voor duurzame jonge ondernemingen!
De collectie bevat muur- en lakverven op waterbasis. De verf is zo goed als geurloos en droogt erg snel. Doordat de pigmenten niet volledig biobased zijn, worden de kleuren dieper, heb je minder het effect van een kalk of betonmuur en zijn volledig strak geverfde wanden mogelijk. Wederom heel mooi en wat ons betreft is dit product zeker een aanrader.
Je kunt op de website 8 gratis handgeschilderde kleursamples opvragen. De volgende dag liggen ze met een persoonlijk geschreven berichtje op je deurmat. Neem hier een kijkje voor de 100 duurzame verfkleuren van Fairf: https://www.fairfshop.nl

Little Greene
Een merk waar wij fan van zijn. Little Greene is een verffabrikant uit het Verenigd Koninkrijk, die staat voor een milieuvriendelijk productieproces met als resultaat hoge kwaliteit producten. De elegantie en stijl die we kennen van de Engelse sfeer wordt waargemaakt met/gerepresenteerd in de collecties verfkleuren en behang dat zij aanbieden.

©Littlegreene.nl

Voor de verf op waterbasis worden de beste natuurlijke en organische pigmenten gebruikt. Alle verven op waterbasis hebben een VOS-score van nagenoeg nul, waardoor Little Greene voldoet aan de wetgeving voor het VOS. Alle verven worden in het Verenigd Koninkrijk volgens een hoge standaard (ISO 14001:2004 certificering) en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. De kleuren zijn gebaseerd op verbindingen met minerale pigmenten die al eeuwen bestaan, zoals oker en omber. Ze gebruiken 40% meer pigment dan de meeste andere verfmerken en middels ingewikkelde samenstellingen komen alle kleuren tot stand. Het resulteert in diepe kleuren waarin nuanceverschillen ontstaan zijn. Op subtiele wijze veranderen deze met de verandering van licht en geven daarmee persoonlijkheid aan de ruimte.

Alle Little Greene kleuren zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen bestemd voor o.a. muren, plafonds, houtwerk, natte ruimtes, vloeren, metselwerk, buitenschilderwerk en radiatoren. Er zijn maar liefst 14 soorten afwerkingen, zodat je voor elke ruimte de best mogelijk optie kunt kiezen.
Wat alle afwerkingen gemeen hebben is dat de verven zeer dekkend zijn (waardoor er maar 1x geschilderd hoeft te worden) en een optimale kleurdiepte hebben.

Nog een ecologisch pluspunt: alle verpakking zijn van gerecycled materiaal en kunnen dus hergebruikt worden. Het bedrijf is constant bezig met de ontwikkeling van hun verpakkingsmateriaal. Ze hebben hun afval in afgelopen 3 jaar met 57% verminderd door meer materialen te gebruiken die recyclebaar zijn. Wat ons betreft een pré!
Voor alle mogelijke afwerkingen, glansgradaties en kleuren, check de website: https://www.littlegreene.nl