Lichtplan Souterrain

Wij hebben ons gebogen over een nieuw lichtontwerp voor een ruimte waarin ge- durende het hele jaar wordt geleefd en gewerkt: het souterrain van een dijkwoning in Amsterdam-Noord.

Het souterrain grenst aan de tuin, waar een balkon met een diepte van 3 meter diep boven uitsteekt. Hierdoor, en doordat de tuin grenst aan de bosrand met hoge bomen, is deze ruimte juist in de zonnige zomermaanden ontzettend donker. In de wintermaanden laten de laagstaande zon en de kale bomen wat zonnes- tralen binnen, maar niet voldoende om goed te kunnen lezen of werken.
Een goed lichtplan bestaat uit diverse soorten licht: basis- en sfeerverlichting, func- tionele verlichting, en accentverlichting. Wij hebben deze allen toegepast. Richtbare opbouwspots verdeeld over de gehele ruimte vormen samen de ba- sisverlichting. Door de spots strategisch te plaatsen kunnen ze op bepaalde ple- kken ook worden ingezet als accentverlichting door ze te richten op de kunst aan de wand. Als functionele verlichting zullen leeslampen en een bureaulamp worden ingezet. De ruimte dient tevens als atelier en kantoor en vraagt daarom om werkverlichting. De wens is om hiervoor zoveel mogelijk natuurlijk licht, licht dat aangenaam is voor het oog, na te bootsen. Tenslotte worden er voor de sfeerver- lichting aanvullend wandarmaturen geplaatst. Alle verlichting zal dimbaar worden zodat er met contrasten gespeeld kan worden. Zo kan de verlichting ten allen tijden op de gewenste lichtsterkte en lichtkleur ingesteld worden.
Het lichtplan wordt momenteel door de elektricien gecheckt en verder tot in detail uitgewerkt.

Uitvoering: 1e kwartaal 2020. Wordt vervolgd….

 

 

BACK

Project info

Locatie

Amsterdam

Type Project

Lichtplan souterrain

Oppervlakte

40m2